#20  | BERGEN  |

Høsten er kommet til Bergen, og jeg må kle godt på meg før jeg drar av gårde for å treffe en ekte gründer. Jeg ønsker å høre litt hvordan man i startups tenker kunder og service, eventuelt hvor i prosessen det blir viktig. Jeg har en avtale klokken 18:00 på en ny kafe/restaurant nær der jeg bor. De bak San Leo Restaurant/Café er også gründere som åpnet opp for kort tid siden. De også har tatt sjansen, lagt ressurser og hele sin sjel ned i å skape en bærekraftig virksomhet. De er supre. Jeg heier på dem, og gjør det jeg kan for at de skal lykkes. Fornøyde kunder anbefaler til andre og sprer sine heiarop.

Frank Homme har nettopp kommet, og har som alltid med Mac-en sin. I tilfelle, som han sier. Vi kjenner hverandre fra ulike sammenhenger, og nå er han på vei ut i den store verden med sitt siste konsept, 29 minute books.

ALLTID PÅ NETT

Frank har vært på nett siden www ble en realitet. Han har alltid vært gründer, og jeg Skjermbilde 2017-10-11 kl. 18.34.38traff ham første gangen da han åpnet platebutikk i Kilden Senter på Nordås i Bergen hvor vi nå sitter med hver vår kaffekopp. Etter platebutikken startet han i engros bransjen, før han gikk til TV2 og Sumo i deres første år og drev med teknologi og netthandel. Deretter startet og drev han et selskap som bygde selskap med infrastruktur, webløsning og ansette som så ble solgt fix ferdige. For et par år siden fikk Frank en idé om gi ut og selge bøker som det i utgangspunktet vil ta cirka 30 minutter å lese, derav navnet 29 minute books. Rett og slett en bokhandel på nett med egne titler skrevet av forfattere rundt om i hele verden. Alt på engelsk. 100 titler, derav 95 lest inn som lydbøker. 3-400 titler til er på vei. Alt er rigget, og det jobbes nå med å tilrettelegge lanseringen. Trykke på knappen, som Frank sier.

DØGNET RUNDT

Og alt dette gjorde du ved siden av full jobb og familie?

 ”Ja, det tror jeg brukte ca 1.000 timer over en 15 måneders periode på å etablere 29. Det var å definere opp kategorier av bøker, lage briefer og sende disse ut på anbud, lese gjennom og velge forfattere, skrive avtaler, lage og kjøpe bilder og illustrasjoner, rigge hele løsningen etc. Jo, det har vært utrolig mye arbeid.”

Skjermbilde 2017-10-11 kl. 18.34.56
Kristian Jæger (medeier og markedsansvarlig) og Frank Homme (høyre) ser frem til virkelig å trykke på startknappen for 29 minute books!

Har du gjort alt alene?

Frank ser på meg og smiler.

”Det er ikke langt fra. Jeg stod opp og var i gang klokken 4-5 om morgenen og fikk da 3-4 timer før min egentlige jobb startet. Og det fortsatte til langt på kveld. Det ble mye..”.

Men nå er du klar?

”Ja, og vi er nå inne i en utrolig spennende fase hvor vi må vurdere å alliere oss med enten finansielle eller industrielle partnere. Vi rigger oss for det virkelige startskuddet”.

”Stikkord er lønnsomhet og skalerbarhet”
HVORFOR BARE NOEN LYKKES

Du har jo startet flere virksomheter, og kjenner gründermijløpet godt. Hva vil du si kjennetegner gründere som lykkes bedre enn andre?

”For å si det enkelt er det de som klarer å stå løpet gjennom og konvertere en idé til cash som lykkes. Det handler veldig mye om kommersialisering, og evne til å få produktet ut til et betalingsvillig marked. Jeg har som du sier nærmest vanket i gründermiljøer i mer enn 25 år, og det er i alle fall noe som kjennetegner de som har problemer med å slå gjennom. Typisk er at..

  • ..det blir for mye detaljer rundt selve produktet, løsningen eller konseptet
  • ..man vil gjøre alt selv, og klarer i for liten grad å delegere arbeid til andre
  • ..man er for lite flink til å by på seg selv, virkelig selge idéen med hud og hår – man er rett og slett for beskjeden
  • ..de holder idéen for seg selv, og beskytter hemmeligheten/idéen istedenfor å vise den frem
  • ..de er for lite flinke til å ta tilbakemeldinger, rett og slett til å lytte
  • ..det blir for lite fremdrift – ting tar for lang tid”

Skjermbilde 2017-10-11 kl. 18.46.18”Jeg har deltatt på mange seminarer, og noen møter man igjen i alle sammenhenger. Med den samme idéen. De er på mange måte litt som evige studenter, de kommer aldri i mål. De er altfor produktorienterte, og for lite kundeorienterte”.

”Utrolig mange dårlige idéer for lov til å leve..for lenge”

Ja, hva tenker du rundt gründere og kundeorientering og serviceholdning?

”Her tror jeg vi har mye å hente fra eksempelvis USA. Jeg kjenner til noen som har vært del av et slikt miljø i Palo Alto, og min oppfatning er at det er helt annen åpenhet og serviceholdning mellom gründerne enn det vi er vant med. Man deler idéer og erfaringer, det blir en helt annen dynamikk. Bidrar man å spre gode vibber, så kommer det kanskje noe positivt tilbake til deg. Og så må man spille tett på lag med kunder og rett og slett tørre å prøve og feile.

GODE FORBILDER

Hvilke bedrifter eller personer ser du opp til fra et gründer ståsted?

Frank smiler, retter seg opp og drikker litt kaffe før han fortsetter.

”Det er jo så lett å si Apple, men jeg kan ikke la være å bli fascinert av deres evne til å gjøre noe komplisert så enkelt. Estetisk og pent. Men jeg tror også jeg må nevne netthandelen.no, som Einar Brandsdal stod bak i sin tid. Han vant kåringer som årets gründer, og klarte på tidlig 2000 tallet å blande underholdning og salg. Han laget enkle og smidige løsninger for hvordan man skulle kjøpe på nett. Virkelig en pionér.

Og til slutt, har du en god serviceopplevelse som du vil trekke frem?

 ”Ja, da vi kjøpte bil for noen år siden opplevde vi fantastisk service både før, under og ikke minst etter kjøpet. En selger som var ærlig, som stilte opp og gjorde det lille ekstra og uventede ble helt avgjørende for det valget vi da gjorde. Der er det også litt å hente for mange gründere. Ha mer fokus på kunden enn på selve produktet”.

Kaffen er for lengst drukket, og Frank gjør seg noen siste refleksjoner før vi runder av.

”Det er jo en utrolig spennende tid vi lever i. Før når man startet opp en virksomhet, så Skjermbilde 2017-10-11 kl. 18.38.20tenkte man gjerne veldig lokalt, at markedet kanskje var en bydel av Bergen som for eksempel her i Fana. Så utvidet man til hele Bergen, så videre til Hordaland og Vestlandet osv. Nå kan vi rigge oss og gjøre oss klare for en global markedsintroduksjon med en gang. Kun trykke på en knapp, og så er man ute i hele den store verden samtidig. Det handler om å være godt forberedt, og det handler selvsagt også om riktig timing. Men treffer man da rett, ja da kan idéen virkelig fly.”

Vi rusler sammen ut, og takker San Leo for nok et hyggelig besøk. Det blir en spennende høst for noen og enhver.

 


Kontakt meg gjerne for en prat om hva du og din bedrift kan gjøre for å skape bedre kundeopplevelser, yte bedre service og få flere fans!

Epost: steinar@ziel.no
Mobil: 95 70 55 14.

Følg servicehelten også på Facebook

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply