#22  | BERGEN  |

Jo Hjelle er blitt videodoktor for flere bedrifter og institusjoner i Bergen. Med bakgrunn fra både NRK og Bergens Tidende, holder han kurs for å vise hvor enkelt det er å komme igang med å lage effektive videoer. På Digitaldagen i Bergen nylig, holdt han et tretti minutters innlegg om temaet. Han ber oss finne fram telefonen og sette i gang. Og det er alvorlig ment.   

– Mobiltelefonen har et godt kamera, men det er også et kamera du behersker. Terskelen er lav for å komme i gang. Begynn med det enkle. Jeg tror det er mange som ikke er klar over hva som finnes av kraftige verktøy i App store. Mobiltelefonen din er blitt et fantastisk video-verktøy! 

Jeg fikk en liten prat med Jo etter foredraget. Her kommer noen tips til hvordan du og din bedrift raskt kommer dere på nett.

SOSIALE MEDIER GIR NYE MULIGHETER

Hvorfor er det så viktig nå for bedrifter å bruke levende video?

– Video er bedriftenes vei rundt ad-block, for å sette det på spissen. Facebook styrer som kjent verden, og har bestemt at video skal ha større rekkevidde enn andre poster. Bedrifter, organisasjoner, politiske partier, butikker, restauranter, alle kjemper om oppmerksomheten, og de har oppfattet beskjeden.

Hvilke sosiale medier mener du er best egnet for bedrifter og med hvilket innhold?

– Facebook først, så Instagram. Glem Snapchat. Det er det korte svaret. Det lange svaret er veldig langt og handler om mediestrategi. En håndverker kan vise hva han gjør og at han gjør det godt. En større bedrift ønsker kanskje å bygge et bilde av seg selv over tid, som kompetent og pålitelig. “Behind the scene”-poster eller “slik gjøres det”- videoer er svært popoulære. Sjekk bare Sparbutikken på Brokelandsheia. Der finner du feks en helt enkel video av mannen i kjøttdisken som parterer en okse og viser hvor høyryggen sitter. Den er nemlig på tilbud den uken. En rørlegger kan filme badet før under og etter oppussing. Det er kjempeenkelt!

EN VIDEO PÅ 1-2-3

Du lager jo videosnutter på 1-2-3. Hvor enkelt er det egentlig å komme i gang?

– Video er så mange ting. Noen bilder og videosnutter kan settes sammen med litt tekst på et par minutter om du har den rette appen. Og så laster du opp på Facebook. Ferdig jobba. Så kan du sette opp bedriftens spesialist på ett eller annet som han kan gjøre rede for. Men pass på at han ikke holder på i mer enn et minutt, toppen to. Overskriften må være tydelig: “Denne finessen er vi alene om”, “Se hva som er nytt i denne versjonen”. Det er ikke vanskelig, men det blir sikkert litt kluss de første gangene. Den som orker å prøve omigjen og omigjen de første gangene, vil få det til. 

Se Jo lage en video på 1-2-3

Video er vårt kraftigste medium. De levende bildene kan snakke til folks følelser på en helt spesiell måte. Sosiale medier har snudd opp ned på mye, men det har også åpnet nye muligheter.

Skjermbilde 2017-10-29 kl. 11.59.58
Stå nær et vindu om du er inne. Da får du godt lys, anbefaler Jo Hjelle (høyre). Her er vi sammen etter foredraget til Jo under Digitaldagen i Bergen.

Hva er dine beste tips for en god video?

– Lag korte videoer. 15 sekunder eller 50. Folk ser sjelden hele videoer, la hovedbudskapet komme først. Du har tre sekunder på å fange oppmerksomheten til publikum som sveiper seg nedover feeden sin. Plasser noe spennende først. Tenk på lyset, gå mot vinduet om det er mulig og la dagslyset gjøre jobben om du skal filme et ansikt. Kjøp noen enkle mikrofoner. Folk tåler dårlige bilder, men ikke dårlig lyd. Bruk stativ. Telefonen er vanskelig å holde rolig. Senk skuldrene. Blir videoen dårlig, har du lært noe.

Hvem kommer til kursene du holder?

– Jeg holder kurs som er åpne for påmeldinger og kurs for enkelte bedrifter og institusjoner. Der treffer jeg flinke folk fra kommunikasjonsbransjen som kan veldig mye, bare ikke video. Jeg blir imponert over holdningen de har. “Dette må vi lære oss”.

INGEN STORE INVESTERINGER

Trenger dette koste mye?

– Kjøp den siste iPhonen med maks minne. Da får du det beste kameraet, og ikke minst tilgang til App store. Med god plass på telefonen trenger du ikke slette video for å filme mer, eller slette en app for å få plass til den nye og spennede du har hørt om. Stativ, mikrofon, en powerbank, det koster hundrelapper. Appstore krever betaling for noe, men ikke for alt. Det handler om tikroninger til kanskje en hundrelapp eller sånn.

Ja, da er det bare å sette igang. Tørre å prøve. Prøve og feile. Se nye muligheter. Rett på nett!

Mer om Jo Hjelle og hans firma Ærlig digitalt.

 


Kontakt meg gjerne for en prat om hva du og din bedrift kan gjøre for å skape bedre kundeopplevelser, yte bedre service og få flere fans!

Epost: steinar@ziel.no
Mobil: 95 70 55 14.

Følg servicehelten også på Facebook

 


 

 

Leave a Reply